Brandwerende isolatie

"Beton is bestand tegen brand maar niet altijd..."

Beton is net als staal onbrandbaar. Bovendien heeft het beton een goede brandweerstand op voorwaarde dat:

  • Betondekking voldoende is (R-Eis)
  • Het beton dik genoeg is (EI-eis)

Het beton kan dus ook in tegenstelling tot staal ook een scheidende functie hebben.

Bij een brand verminderd de druksterkte van het beton en de treksterkte van het staal doordat de temperatuur in het beton stijgt. Net zoals bij staal kan de opwarming vertraagt worden.

 

Bescherming beton

Bij nieuwe gebouwen wordt het beton meestal zo gedimensioneerd dat het voldoet aan de opgelegde brandweerstand. Bij renovaties is dit niet altijd het geval en is de betondekking vaak ontoerijkend. 

De bescherming zorgt voor een extra betondekking zodat zogenaamde equivalente betondekking (totale bescherming) voldoet. De bescherming kan opnieuw in de vorm van platen of een verfsysteem.

 

Brandwerende beplating/omkasting

Een brandwerende omkasting zorgt voor een extra betondekking. Verschillende materialen kunnen gebruikt worden zoals gipskartonplaten, calciumsilicaat platen enz. Om een correcte oplossing aan te kunnen bieden zijn volgende gegevens noodzakelijk:

  • Opbouw beton (betondekking, betonsterkte, wapening en dikte)
  • Boven- of onderliggende lagen (chape, type vloerbekleding)

 

REI projects zorgt steeds voor een correcte en efficiënte oplossing.

 

Brandwerende verf

Momenteel worden door verschillende van onze leveranciers nieuwe verven ontwikkeld die aan deze vraag voldoen. REI Projects hoopt in de loop van 2013 een competent verfsysteem te kunnen aanbieden.