Geschiedenis

De brand in de Innovation was een ramp op maandagmiddag 22 mei 1967 in het Brusselse filiaal van de Belgische grootwarenhuisketen Innovation (nu Galeria Inno).
Er vielen 323 doden en 150 mensen raakten gewond, al bestaat zelfs over het precieze aantal slachtoffers twijfel...

Het warenhuis was gevestigd in een doolhof van verschillende gebouwen met vermoedelijk op tijdstip van de ramp meer dan 800 aanwezigen. De brand werd rond 13u20 opgemerkt door een verkoopster in een kleine opslag voor kinderkledij op de eerste verdieping. Toen de brandweer kwam, was het vuur al aan de centrale koker waardoor het steeds met zuurstof gevoed werd. Vooral veel mensen in het achterste gebouw, waar het zelfbedieningsrestaurant was gevestigd, hadden pas laat in de gaten dat er brand was en konden geen kant op toen het vuur hen bereikte. Mensen sprongen uit de ramen en brandweer en omwonenden probeerden hen te redden door dekens te spannen en ladders te zetten. Eén man overleefde een sprong van de derde verdieping zonder noemenswaardige verwondingen. Rond 15u15 stortte een gedeelte van de winkel in...

De oorzaak van de brand is zelfs na uitgebreid onderzoek onbekend gebleven. Er werd gedacht aan brandstichting: in de Innovation was net een Amerikaanse week bezig wat tot protesten leidde; het was immers de tijd van de Vietnam-oorlog. Bewijs van kwaad opzet is echter niet gevonden.

 

Volgende conclusies werden wel genomen:

  • De  blusinstallatie in het warenhuis was ontoereikend.
  • De architectuur (een soort amfitheaterbouw rond een centrale ruimte met de trappen) heeft bijgedragen tot de snelle vuurontwikkeling.
  • Het brandalarm ging af op het tijdstip dat dagelijks de bel voor het middageten van het personeel luidde. Dit leidde tot veel verwarring.

 

Na de brand werd men zich in België bewust van het belang van brandveiligheid in gebouwen. Vijf jaar na de brand kreeg België dan ook een eerste uitgebreide wetgeving op het gebied van brandveiligheid in winkels.

(Bron: Wikipedia)